Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас. Това заяви пред български журналисти в Тирана президентът Румен Радев, предава БТА. Това го знам от разговорите с двете държави, които все още се колебаят, посочи държавният глава. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да си свършим работата и в България. Затова моят апел към всички политически партии е: нека тази тема не се политизира, нека не се използва за лична разправа между партийни лидери, подчерта Радев.

По думите му Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да свърши, добави той.

Относно видеоматериал и снимки в няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци, един от които е ранен, Румен Радев коментира, че се извършва щателна проверка по случая.

Към момента от доказателствата е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на „Гранична полиция“, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант, добави Румен Радев.

„Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, и политическата система“, каза Радев, помолен да коментира разменените реплики между него и „Продължаваме Промяната“ (ПП). На въпрос какво е довело до влошаването на отношенията, Радев каза, че не иска да се връща назад. „Винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес, това винаги ми е било отправна точка“, каза той.