„Импийчмънт срещу мен няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах“.

Така държавният глава Румен Радев коментира възникналото напрежение между президентската институция и изпълнителната власт, след като преди дни той обяви, че сваля доверието си от кабинета „Борисов 3“, предава DarikNews.

Пред журналисти след годишната конференция за подготовката на Въоръжените сили Радев коментира как ще продължи да работи с правителството „Въпросът не е какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли държавата? Ще си върнем ли справедливостта? Ще си върнем ли роднините зад граница?“, попита той.

Той отрече причината за неговото изявление да е възможността да се отложи влизането на страната ни в Еврозоната.

„Това са абсолютно несъстоятелни твърдения“, категоричен бе Радев. Според него общественото внимание се фокусира върху въпроса за евентуално повишение на цените при приемането на еврото, а истинският проблем е на друго място. За пример държавният глава даде Португалия, която е отбелязвала икономически възход в годините след присъединяването ѝ към ЕС, но след влизането в Еврозоната изпада в дълбока стагнация.

На въпрос ще има ли диалог между „Дундуков“ 1 и „Дондуков“ 2 оттук нататък, Румен Радев отговори: „Аз на кой премиер да вярвам? От предния ден или от вчера? Премиерът от предния ден каза, че е свалил отдавна доверието от мен, а управляващите, в своите самопризнания днес, казват, че от 3 години те водят война с мен. Вчера премиерът казва, че нищо подобно няма и работим прекрасно. На мен ми се струва, че живеем в някаква държава на абсурдите. Когато аз съм искал да работя с правителството от самото начало, на мен са ми отказвали и министри, и срещи, и много други участия в други инициативи“.