Трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Това каза президентът Румен Радев в изявление по повод предложението на правителството за удължаване на срока на извънредното положение, предаде БТА.

Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки от нас, каза Радев.

Според президента правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Радев допълни, че управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза, каза Радев. Той посочи още, че безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа, много българи спешно се нуждаят от помощ, бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки.

"Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус", каза още президентът.