Председателят на партия АБВ и водач на бургаската листа на „Левицата“ Румен Петков внася жалба в Европейската прокуратура. Тя е срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е свързана с ваксините срещу ковид.

„В жалбата подчертавам конфликта на интереси и нарушаване на процедурите за преговори, които се водят не само зад гърба на Европейския парламент, а и в ущърб на интересите на гражданите на Европейския съюз. Водят се преговори за един конкретен доставчик на ваксини. Замесен е и нейният съпруг“, заяви в Бургас Румен Петков.

Заради действията на Урсула  фон дер Лайен страната ни е била задължена да закупи близо 20 млн. ваксини, които са стрували на бюджета почти половин милиард лева. От цялото количество ваксини в България са поставени по-малко от 5 млн. Останалите са били подарени на други държави или ще бъдат унищожени, а за това страната ни трябва също да плати уточни Петков. Той допълни, че в жалбата си настоява за прозрачно и публично разследване по неговия сигнал.