„Президентът Радев нарушава Конституцията. Денонощно се хули държавата от 4 години. Днес той нарушава Конституцията. Аз не съм го направил преди време. Държавният глава може да свали доверието си от всеки, но няма право да иска оставки, да иска оставка на парламент, на главен прокурор или на министър-председател”, това заяви в ефира на Нова телевизия Росен Плевнелиев - президент на България от 2012 до 2017 г.

„Това е нарушение на Конституцията и на заложения в нея баланс за независимост и разделение на властите. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура”, посочи още той.

„Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно. Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно”, допълни Плевнелиев.  

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция и то в регионален световен хъб за база данни. „Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години”, посочи той.

И допълни: „Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук”.

По думите му през годините България е направила не малко. „Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди”, коментира Росен Плевнелиев.

„Днес държавният глава твърди, че правителството и главният прокурор са мутри и мафия. Как да дойдат стратегическите инвестиции? При нас липсва базисния консенсус, че за поне 5 неща не трябва да се плюем", каза още той.

Според Плевнелиев не може да се каже, че в България няма проблеми. „За да бъде решен един проблем, той трябва да бъде посочен. Европейският парламент е партньор на България именно в тази възможност - ние да се подобрим, да станем такива, каквито са развитите европейски демокрации. Не можем да кажем, че ЕП и ЕК не са прави, когато посочват проблемите ни", коментира Плевнелиев.

„Проблемът обаче е, че резолюцията на ЕП за България отиде отвъд това. Тя беше акт на тотално противопоставяне на българи с българи. Тя беше инициирана от български евродепутати. Тя беше символ, политически документ на политическа битка за власт, за съжаление обаче – безпринципна", допълни той.