Българските военноморски сили не са се отказали от идеята страната ни отново да има подводен флот.  Това коментира в Бургас командирът на ВМС контаадмирал Кирил Михайлов.

Последната българска подводница е извадена от състава на ВМС през 2011 год. „Подводниците са изключително важни. Знаем, че това няма как да се случи тази или следващата година, но ще продължим да работим за възстановяването на подводния си флот“, обясни контраадмирал Михайлов.

Той е категоричен, че за да продължи страната ни да е равноправен и достоен партньор в НАТО, е необходима модернизация на военноморските ни сили. Още повече, че ние сме черноморска държава, а споразумението от Монтрьо ограничава присъствието на чужди военни сили в Черно море.

„Ние трябва сами да си помогнем и да си бъдем полезни“, подчерта контраадмирал Михайлов. В момента тече процедура по избор на фирма, която да изработи два многофункционални патрулни кораба.

Три са фирмите, които са готови да изработят плавателните съдове, а определената цена за тях е малко под 1 млрд. лв. Двата модулни кораба трябва заменят руските кораби, които не могат да бъдат модернизирани и да са достатъчно мнгофункционални, за да се включват в широк спектър от операции на НАТО.

Тази година се навършват 140 години от създаването на Българските военноморски сили.