Евентуалното изграждане на бежански лагери в Странджа ще се превърне в една от опорите на Турция, за да предяви териториални претенции към България. Това коментира в Бургас евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той уточни, че на този етап няма официално формулирано искане от страна на Брюксел, но идеята вече се завъртя в общественото пространство.

„Ще направим всичко възможно това да не се случва. Особено в чувствителни територии като Странджа, която граничи с Турция”, заяви Джамбазки.

„Твърде възможно е Турция да загуби част от източните си територии. В момента режимът на Ердоган воюва в Анадола и Диарбекир. Опасявам се, че ще търси компенсации, а като погледнете картата и се сещате къде ще ги търси”, коментира евродепутатът.

Според него разривът в ДПС и разделянето на партията на открито протурско крило и скрита протурска фракция също навежда на мисълта за бъдещ претенции на Турция към нас. Джамбазки определи поведението на част от европейските лидери в задълбочаващата се мигрантска криза като все по-безотговорно.

„Меркел е в спирала, от която няма излизане. Плаща откупи на терористични лидери като Ердоган и това не може да продължава. С поведението си Ангела Меркел заплашва съществуването на Европейския съюз”, коментира още Ангел Джамбазки. Неговата прогноза е, че ако тези действия продължат, ЕС ще се раздели на Централноевропейски и Западноевропейски съюз.