Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на президентството. 

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

На 5 май от 11 часа президентът ще връчи и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Мандатът ще получи БСП. От партията вече обявиха, че няма да опитват да съставят свой кабинет, а ще върнат веднага мандата. Това означава, че в страната ще се проведат нови парламентарни избори. По Конституция президенът трябва да разпусне Народното събрание и да сформира служебно правителство, което ще организира извънредния вот.