Президентът Румен Радев връчва в 17.00 часа днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП.ДБ).

"Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото", предупреди миналия понеделник президентът Румен Радев, след като номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел му върна празна папка с неизпълнен мандат.

Най-голямата парламентарна група се отказа да предлага кабинет в полза на управленска формула с втория мандат на ПП-ДБ.

Преди седмица първите две парламентарни коалиции обявиха, че договарят съставяне на общо правителство, което да работи година и половина, а премиерите в него да се редуват на 9 месеца, като Николай Денков поеме първи на ротация поста министър-председател, а след това премиер да бъде Мария Габриел.

Ще има ли редовно правителство с втория мандат? Отговорът на този въпрос остава неясен, след като в събота ГЕРБ-СДС замразиха разговорите за кабинет с ПП-ДБ. Причина за решението стана разпространено от депутата Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. В него се чува обсъждане на евентуална коалиция с ГЕРБ, че ПП залага на Мария Габриел, като "застраховка" как такова правителство ще "изпере" лидера на партията Бойко Борисов". Чува се и че ще бъдат сменени шефовете на служби, а имената им синхронизирани с чужди посолства.

В събота след заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ Мария Габриел обяви:

"Замразяваме преговорите. Всичко си има граница. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане на устоите на държавността".

От думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че преговорите за правителство с втория мандат могат да бъдат възобновени при определени условия.

"Ще бъдат размразени, ако ние видим в тях истинско желание с експертно правителство и за кратко време да прокараме България пред кризата."

Николай Денков, който се очаква да получи от президента втория проучвателен мандат от името на ПП-ДБ се надява разговорите с ГЕРБ да бъдат възобновени.

"Трябва да се поуспокоят малко емоциите. Надявам се утре вече да влезем в работен диалог, който разбираме, че след като са замразени, трябва да се размразят от точката, в която са били замразени."


 

Източник: БНР