Президентството е изпратило официален отказ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров и приложените към него мотиви на Министерския съвет, научи БНР. Отказът е изпратен до МВР.

Миналата седмица държавният глава отказа да подпише указ за освобождаването на Тодоров и определи мотивите към предложението за смяната му като изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция. 

Също миналата седмица вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към държавния глава.

Според него липса на организация и контрол и бездействие са довели до смъртта на полицаи и завишаване на убийствата в страната.

МВР не може да си обясни как Ангел Христов - известен като единия от братя Галеви, влиза в България и умира, при положение, че от години е обявен за международно издирване.

"Считам, че главният комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения в рамките на изключително кратък период от време", аргументира се Калин Стоянов.

На свой ред президентът отвърна, че мотивите към предложението са "изцяло политически".

"Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се казваше в позиицята на държавния глава от миналата седмица, изпратена от прессекретариата му.

Източник: https://bnr.bg