Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от „властова булимия“, каза пред журналисти президентът Румен Радев. Той участва в тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола.

Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като възможност за заграбване на още власт. Според мен това е настъпление срещу демократичния баланс, заложен в Конституцията и закона. Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от властова булимия, коментира Радев.

На въпрос дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, президентът отговори: „С кого – с хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност“.

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. В момента отговорността е напълно размита“, добави президентът. Според него с поведението си властта тласка обществото към хаос.

Държавният глава е на мнение, че се руши демократичният консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България.

Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медии, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Нещо повече – организира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията и на балансите, заложени в нея, коментира още президентът.

Попитан за коментар относно убийството на Алексей Петров, Румен Радев заяви, че българите очакват отговори каква е ролята на Петров в „стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия“.

България има нужда от обединяване срещу похищението на демокрацията и европейското на бъдеще. Тук от този паметен връх искам да заявя, че Трети март е каузата, която обединява милиони българи в родината и навсякъде по света. Всички сънародници със съвест, памет и решимост да живеят в свободна, европейска и суверенна България, каза още президентът.

Искам да кажа, че всички сънародници, които милеят за страната, всички хора с достойнство и демократично мислене ще кажем „не“ на разграждането на държавните и духовни устои на България, допълни държавният глава.

Аз вярвам, че няма да допуснем съсипването на държавата, в която живее. Вярвам, че всички ние няма да позволим на безотговорни полици да се упражняват върху паметта, честта и бъдещето на децата и родината, заяви Румен Радев.

Тази вечер президентът ще участва и в честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в странджанската местност Петрова нива.

Източник: БТА