Президентът Румен Радев блокира насрочените за днес рокади в кабинета. Причината е, че държавният глава не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

Вчера правителството предложи на президента да подпише този указ. В сряда парламентарната правна комисия отхвърли ветото на държавния глава срещу шоковото повишаване на съдебните такси.

Днес Румен Радев е в чужбина.

Президентът участва в двудневната среща на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда днес и утре в латвийската столица Рига, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Радев ще направи изказвания в рамките на форума и ще има двустранни срещи с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, президента на Гърция Прокопис Павлопулос, президента на Италия Серджо Матарела и президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза.

В Рига държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в Латвия.

Очакваше се днес парламентът да гласува да бъдат освободени от постовете си тримата министри, подали оставки в края на миналия месец, и на тяхно място депутатите да изберат предложените от премиера Бойко Борисов кандидати за нови членове на правителството.

По искане на министър-председателя в последния ден на август оставки подадоха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Министър-председателят Бойко Борисов представи в понеделник и своите предложения за нови министри на местата на подалите оставка. Бойко Борисов номинира настоящия главен секретар на МВР Младен Маринов за министър на МВР. За министър на транспорта е предложен заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. За бъдещ регионален министър пък премиерът предложи настоящия депутат от ГЕРБ Петя Аврамова.

 

Източник и снимка: Fakti.bg