Депутатите от правната комисия ще заседават днес извънредно, за да обсъдят предлаганите промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. Тя бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след бруталната агресия срещу 18-годишно момиче в Стара Загора и последвалата огромна вълна от съпричастност и протести в цялата страна.

Момичето беше обезобразено с макетен нож, а насилникът първоначално не беше задържан, защото извършеното беше квалифицирано като лека телесна повреда. С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда.

До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. В момента наказанието е до 6 години. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата от 100 до 300 лева се завишава на 500 до 1000 лева. Предлага се и домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Промените ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на парламента в понеделник.

Източник: https://bntnews.bg/