"Продължаваме промяната - Демократична България" искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие на протеста на футболните фенове пред Национален стадион "Васил Левски" снощи. 

Това съобщиха Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов в кулоарите на парламента тази сутрин. Те вече са говорили с министър-председателя Николай Денков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни, че искат оставката на министъра, защото не може "хората да бъдат пребивани по заведенията" и Стоянов трябва да понесе отговорността. 

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов заяви, че цялата българската общественост е видяла жестокостта от страна на униформените снощи. Според него това означава, че не е била създадена необходимата оперативна организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност.

"Парламентарната група е единодушна в това отношение. Настояваме от министър-председателя да поиска оставката на Калин Стоянов", каза Атанасов. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че винаги при такива сцени на брутално полицейско насилие от тяхната формация са настоявали за политическа отговорност. Той подчерта, че оттук нататък предстои акад. Денков да вземе решение как ще постъпи по отношение на ръководството на МВР.

"Що се отнася до кмета. Искам да питам кога кметът на София при всички протести досега е поел отговорност за организацията на обещствения ред, за да поискаме отговорност от кмет на 3 дни, който още не е назначил и екип. При положение, че кметът няма правомощия свързани с ръководството на МВР. Основната отговорност е в МВР", каза Христо Иванов. 

По думите му тепърва трябва да се анализира имало ли е умишлена провокация от страна на протестиращите снощи.

Той подчерта, че трябва да е ясно, че подобно поведение на български полицаи е недопустимо. "Ние стоим зад полицаите, когато те си вършат работа, защото нашето общество разчита на тях да пазят закона, включително и да не допускат подобни неща", каза още Христо Иванов. 

Източник: https://offnews.bg/