Бившият председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е назначен за генерален консул на България в испанския град Валенсия, съобщи БНР. Това е решило правителството на закрито заседание миналата сряда. От длъжността, която Георгиев ще заеме, е освободен досегашният генерален консул Цветелин Цолов. 

Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Взето е, както други, свързани с назначения в чужбина, на закрито заседание и е подписано от премиера и главния секретар на МС. За разлика от посланическите назначения то не изисква санкция от държавния глава, който покрай скандала с терасата на Георгиев свали доверието си от него. 

Заради новия пост Георгиев трябва да поиска от Прокурорската колегия да го освободи от прокурорската длъжност. За разлика от заместникминистерската позиция в първото правителство на Бойко Борисов и шефската – първо в Комисията за гражданската конфискация, а после и в Антикорупционната комисия, магистратската му длъжност няма да бъде запазена. 

Името на Пламен Георгиев беше замесено в скандала „Апартаментгейт“ заради незаконно построена тераса над жилището му. Той подаде оставка от Антикорупционната комисия на 31 юли и веднага беше възстановен като прокурор в Наказателната прокуратура. Седмица по-късно вече е назначен за генерален консул в испанския град.

 

Снимка: Архив