Премиерът Бойко Борисов не е настоявал за оставката на Валери Симеонов. Той сам е взел решението си, защото не желае правителството да бъде атакувано заради него. Това съобщи в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е първият човек, научил за решението на лидера на НФСБ.

„Не е имало настояване от страна на премиера Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Той ми се обади вчера около 14:00 ч., за да ме информира какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го спасил, е редно да ме информира какво е решил да направи”, каза Каракачанов.
 
На въпрос дали има очакване оставката на Валери Симеонов да тушира създаденото обществено и политическо напрежение, Каракачанов отговори, че в парламента при гласуването на бюджета проблеми с кворума няма. Иначе очаква напрежението, което беше създадено между майките и Валери Симеонов, да се тушира след оставката на колегата му. Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партньор в коалицията, така че не се очакват сътресения нито в „малката”, нито в „голямата” коалиция, каза още лидерът на ВМРО.
 
Той уточни, че Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер, но името му е въпрос на обсъждане в коалицията.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира оставката на Симеонов. Пред bTV Цветан Цветанов заяви, че оттеглянето на вицепремиера „няма да счупи конструкцията на управляващата коалиция“.