10-минутна почивка обяви председателят на парламента Цецка Цачева, за да се охладят страстите в Народното събрание. До тук се стигна след като бургаският депутат Валентин Касабов и лидерът на Атака Волен Сидеров за малко да се сбият.

След изказване на Сидеров на трибуната излезе Касабов. Най-демонстративно той вдигна микрофоните и заяви, че го прави защото преди него е говорило „едно перхидролено човече”. Лидерът на националистите не спести острите си нападки и започна да обяснява как по телевизията, в която Касабов е водещ се пуска порно.

В скандала се намеси и Валери Симеонов. Бившите съратници вдигнаха градуса на напрежението и това принуди Цецка Цачева да се намеси. Целият скандал беше излъчен директно по БНТ. Обществената телевизия предава на живо дебатите по искането за нов заем.

В момента заседанието на парламента продължава. Дебати по горещата тема за новия заем няма. Предстои гласуването, от което ще стане ясно дали парламента одобрява тегленето на 8 млрд. евро нов заем. БСП настояват гласуването да бъде поименно.

„Сега ще паднат маските. Като се види кой присъства в залата, защото липсата на депутатите сваля кворума и това реално е подкрепа на новия дълг”, коментира пред Gramofona.com бургаският депутат от БСП Атанас Зафиров.

Той припомни, че в документите, които народните представители трябва да одобрят е записано, че заемът е от 8 млрд. евро, а не до 8 млрд. „Това означава, че комисионните, които ще се платят са за 8 млрд. евро”, допълни Зафиров.

Предложението на социалистите за поименно гласуване отпадна.