След няколко явни надделявания на опозицията в БСП над Корнелия Нинова в широкото ръководство и "кървави" по партиен жаргон пленуми преди и след европейските избори едно от ключовите лица в партията - Румен Овчаров, се обяви против оставката на лидера, която трябва да бъде потвърдена на 16 юни от най-висшия форум на БСП - конгреса. Той я нарече "прибързана", "необоснована" и "абсолютно излишна", съобщи dnevnik.bg. Бившият председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обаче я определи като имитация.

Следващата неделя конгресът на БСП трябва да потвърди подадената след загубата на европейските избори на 26 май оставка на Корнелия Нинова и да реши как ще се избира новия председател. Очаква се реално премерване на силите в БСП, тъй като Нинова и хората около нея искат това да става чрез пряко гласуване на всички членове на партията, както предвижда новият устав, а вътрешната опозиция - от делегатите на конгреса, както досега. На предишни заседания на конгреса са участвали около 680 души, като се смята, че критики към Нинова имат около една трета от тях, т.е. това представлява вътрешната опозиция. Засега критиците на Нинова не са успели да прокарат точка за промени в устава в дневния ред на конгреса, макар и да са опитали вчера, но това може да стане в началото на заседанието му.

На пленум на "Позитано" 20 в събота и в интервю за Би Ти Ви днес бившият лидер на най-голямата партийна организация - БСП - София, Румен Овчаров даде да се разбере, че не може да се причислява към вътрешната опозиция, което според социалисти може да се тълкува, че хората му в партията ще гласуват за предложенията на Нинова на конгреса.

"Аз този филм съм го гледал през 1996 г. (бел. авт. - по времето на Жан Виденов) - една група хора, обладани от желание да свалят лидера, наистина го свалиха. И стана така, че и самите те не получиха това, което искат.... За мен БСП начело с хора като Георги Гергов, Георги Пирински, Димитър Дъгов, Сергей Станишев, Михаил Миков няма бъдеще. Те са хора от миналото", каза Овчаров днес пред Би Ти Ви. Според него Нинова е успяла да промени партията и да я извади от задкулисието по време на кабинета "Орешарски", когато начело бе Станишев.

В интервю за БНР Сергей Станишев обяви, че битката не е за нечия глава, а за политическата линия на БСП. Критиките на опозицията към Нинова са, че взема еднолични решения, че губи избори заради прекалено твърд тон и че има подчертано евроскептично говорене, което влиза на терена на т.нар. патриоти, но отблъсква млади избиратели. Днес лидерът на ПЕС даде да се разбере, че няма да се кандидатира за председател на БСП, но обяви оставката на Нинова за "имитация". По неофициална информация от вътрешната опозиция очакват на конгреса в неделя да има призиви Нинова да остане на поста и оставката й въобще да не бъде потвърдена.

Засега е известно само, че Корнелия Нинова ще се кандидатира за нов мандат. "Все ще се намери някой млад", казват социалисти на въпрос ще има ли други кандидати. Досега амбиции са показвали Красимир Янков и Калоян Паргов, но последният е заявил, че няма да участва в битката. По неофициална информация вътрешната опозиция, която иска сега да бъде избран наследник на Нинова, който да довърши мандата й до 2020 г., а после и нов лидер, обмисляла дали да застане зад Валери Жаблянов.

В събота отново е имало напрегнат пленум на широкото ръководство - Националния съвет, твърдят присъствали на заседанието социалисти. Анализът на Нинова за загубата на европейските избори е бил върнат за преработка, като е станало известно, че не Нинова, а председателят на комисията, която го изготвя - Валери Жаблянов, ще го представя пред конгреса. Според някои социалисти това е бламиране на Нинова, а по нейни думи показва, че няма еднолични решения в партията. С какво ще се допълва анализът предстои да се види, но вътрешната опозиция смята за грешка, че депутатите на БСП са напуснали парламента, а европейските избори са обвързани с предсрочни парламентарни избори. Последното според близки на Нинова е решение на конгреса.

Преди ден стана известно, че ръководител на делегацията на БСП в европарламента ще бъде Петър Витанов, което е повод за нови критики от страна на опозицията срещу Нинова. Според хора от "Позитано" 20 решението е на избраните за евродепутати, а Сергей Станишев щял да бъде предложен и подкрепен за ръководството на парламентарната група на социалистите и демократите. В миналия мандат ръководител на делегацията първо бе Илияна Йотова, а след избирането й за вицепрезидент такъв стана Сергей Станишев.

На пленума са утвърдени и критерии за издигане на кандидати за кметове, което трябва да стане до септември. Хора, които два пъти са загубили местни избори като кандидати, няма да могат да се кандидатират отново.