Всяка община ще решава сама колко да е данъкът на таксиметровите шофьори. Годишният размер ще е от 400 до 1000 лева, коментира от парламентарната трибуна бургаският депутат от ГЕРБ Диана Йорданова.
 
Налогът ще се определя за всеки отделен автомобил. Днес депутатите приеха на първо четене поправките в Закона за местните данъци и такси, свързани с таксиметровата дейност.  Новият налог няма да утежни дейността на таксиметровите шофьори, защото на ден те ще отделят между 1 и 3 лв., обоснова се Йорданова.
 
Според нея поправките ще изкарат бранша на светло. По данни на приходната агенция, през 2014 и 2015 год. се събират по-малко от 6 млн. лева от данъци и осигуровки.
 
При патентен данък от 400 лв. годишно в хазната на една община ще влизат около 9 млн. лева.Това е двойно повече, отколкото в момента шофьорите плащат заедно с осигуровките, обоснова се Диана Йорданова. 

 
Между първо и второ четене ще бъдат направени и няколко корекции във внесения законопроект.
 
За да се избегне завръщтането на "копърките" ще се забрани на таксиметровия водач, който работи с преотстъпено право от превозвач, да преотстъпва правото си на друг шофьор. 
 
Освен това, когато водачът на таксиметровия автомобил работи от името на превозвача, но за своя сметка, предоставянето на това право да става задължително с писмен договор, който да се вписва в регистъра на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и регистърът да стане публичен; 
 
Ще се позволи също така на всяка община да прекратява действието на разрешителното, ако превозвачът е с неплатени данъци и за това е получено уведомление от Националната агенция за приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;