Управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" трябва да бъде готова днес. В 11.00 часа преговорните екипи на политическите формации ще направят съвместно изявление в Народното събрание след завършването на преговорите по управленските приоритети, уточниха от пресцентъра на ГЕРБ. Разговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължиха в парламента от сутринта вчера, но и от двете формации отказаха да коментират до къде са стигнали, както и да уточнят какво точно са се разбрали за увеличението на пенсиите.

В същото време на вчерашната среща между ГЕРБ и ДПС от движението са предложили на Бойко Борисов да се направи обединителна управленска програма до края на председателството на Европейския съвет или до средата на 2018 година, но лидерът на ГЕРБ не е отговорил на това предложение. Петима министри и вицепремиер ще получат "Обединените патриоти" в кабинета "Борисов 3", научи "Труд". Очаква се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да бъде един от заместниците на премиера, както и да оглави Министерството на отбраната. Председателят на НФСБ Валери Симеонов също ще е част от състава на бъдещото правителство. А възможните позиции за него са две: министерството на икономиката или това на енергетиката. Разговорите за разпределянето на ресорите в изпълнителната власт предстоят след Великден. Но от ГЕРБ твърдят, че лидерът им Бойко Борисов вече е готов с предложенията си.

Сигурно е, че най-голямата политическа партия няма да отстъпи министерствата на финансите, на вътрешните работи, на регионалното развитие, на транспорта и на земеделието. Отново на постовете си ще се върнат Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Десислава Танева. Сигурен вицепремиер с ресор еврофондовете и председателството на страната ни на ЕС е Томислав Дончев. Шансове за втори мандат като министър на туризма има и Николина Ангелкова. Борисов би настоял и Вежди Рашидов да бъде отново в екипа му като министър на културата. Патриотите обаче също имат амбиции за това ведомство.

Освен него бъдещият коалиционен партньор е дал да се разбере, че има подходящи кадри, които да оглавят още няколко министерства: туризъм, екология, земеделие и образование. В предварителните сондажи станало ясно, че от “Обединени патриоти” са готови да оглавят социалното министерство, за да могат най-пряко да са ангажирани с политиката за повишаване на доходите. Най-критично е положението с вътрешното министерство. Цветан Цветанов вече обяви, че ще остане в Народното събрание и ще ръководи парламентарната група на ГЕРБ. От друга страна, Румяна Бъчварова едва ли ще се върне в МВР заради недоволството на полицаите срещу нейната политика в миналия мандат. Сред най-спряганите имена за поста вътрешен министър е това на бившия главен секретар Калин Георгиев. Министерството на здравеопазването е най-нежеланото ведомство заради голямото текучество на министри и недоволството на медици и пациенти.

Източник и снимка: Novini.bg