Прокурорът на Софийската градска прокуратура Милен Ютеров заяви, че няма законови пречки за регистрацията на новоучредената партия на Слави Трифонов "Няма такава държава", предаде БНР. До две седмици ще стане ясно дали партията ще бъде вписана в регистъра на политическите партии. 

На заседанието вчера адвокатите на формацията поискаха да бъдат уточнени два детайла - ЧЕ името на партията не е отрицание на държавността и че символът не е нарушение на законовата забрана за ползването на българското знаме в партийни символи.

Според тях името "Няма такава държава" не е отрицание, а напротив - означавало "Няма такава хубава държава". Ако партията бъде допусната в политиката, държавата ще стане по-хубава, както се вижда от уставните намерения на формацията. 

За символа адвокатите заявиха, че ръката в синьо с трите ленти в средата с цветовете на българското знаме не е в противоречие със законовите разпоредби. 

От държавното обвинение нямат възражения. Съдебното решение се очаква до средата на декември. Ако съдия Татяна Костадинова откаже да регистрира партията, решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

Източник: Offnews.bg

Снимка: Факти.бг