Малко над 17,23 млн. лева е платило МВР в рамките на една година за пътни, дневни и квартирни разходи на командировани полицаи. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на питане на бургаския депутат от „Възраждане“ Борис Аладжов.

Повод за питането на Аладжов е информация, че гранични полицаи от Бургас и Елхово се командироват във вътрешността на страната, въпреки че вече повече от 10 години натискът върху българо-турската граница е засилен и тук се изпращат служители от цяла България.

Според данните на министър Стоянов, от 1 март миналата година до края на февруари 2024 год. от РДГП Бургас и РДГП Елхово са били командировани 7 служители. Според информация на Gramofona.com обаче техният брой е по-голям, а гранични полицаи твърдят, че честото изпращане в командировка е форма на репресия и опит неудобни униформени да бъдат принудени сами да напуснат системата.

Една командировка продължава средно между 28 и 29 дни. Някои от „щастливците“ обаче се командироват по няколко пъти в годината, като времето което са в родния си град е не повече от 2 седмици между командировките. От отговора на министър Калин Стоянов се разбира, че през миналата година трима служители са били командировани повече от един път. По наша информация някои от тях са прекарали близо 7 месеца извън родните си градове и постоянна месторабота.

Министър Стоянов обаче не отговаря на един много важен въпрос. Защо гранични полицаи от двете най-натоварени регионални дирекции се командироват в други РГДП-та и ако Бургас и Елхово могат да си позволят да изпращат свои служители в останалите дирекции, то тогава има ли смисъл от цяла България тук да се командироват гранични полицаи?

От отговора на министър Стоянов се разбира, че основно бургаските полицаи се командироват в ГПУ Русе. 20 лв. на ден плаща МВР на всеки командирован полицай, отделно за нощувка се дават около 50 лв. Това означава, че за всяка командировка вътрешното министерство харчи по около 2000 лв. на служител, без тук да са включени пътните разходи.

По прости сметки, за 12 месеца МВР е платило малко над 17 млн. лева за около 8 000 командировки. В същото време липсата на средства е основната причина щатът в Гранична полиция да не се увеличава, въпреки драстичния недостиг на униформени.