„Ние сме платили много висока цена за демокрацията в България и имаме мисия да пазим целостта на нашата родина. Ние имаме мисия всеки ден да браним демокрацията и няма да допуснем някой да руши държава и държавност, някой да гази гражданските и човешките права в нашата родина.“ Това обяви в Руен лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той уточни, че в момента има хора, които в нарушение на Конституцията и законите на страната се опитват да се настанят в политическия живот на страната. „За да рушат демокрацията в България, за да рушат държавността.“

„Майските събития от 1989 година са в основата на демокрацията в България. Ние всяка година през месец май и през месец декември си припомняме тези събития, защото трябва да се поучим от нашата история. Ние не търсим мъст и реваншизъм, но искаме да вземем правилните уроци от историята. Иначе алтернативата е тези събития да се преживеят отново“, коментира Карадайъ.

И допълни, че т.нар. възродителен процес е започнал много по-отдавна, още в далечната 1964 година, в района на Гоцеделчевско. „За да се стигне до въстанието в Рибното през март 1964. Тогавашната централна власт обаче обвинява местната власт, че е започнала смяната на имената без да е подготвена, но не я осъжда. За да се стигне до 1970 – 71 година, когато вече с решение на централната власт и пак от Западните Родопи да започне този античовешки акт на смяната на имената.“

Бургаският депутат Севим Али не пропусна да благодари на всички честни и достойни български граждани и избиратели на ДПС от област Бургас, които през последните 33 години гласуват доверие на Движението и гласуват техните права и ценности да се отстояват от ДПС.

„В рамките на две години пет пъти излязохте и подкрепихте демокрацията в България, въпреки репресиите и натиска. Ние сме чеда на нашите свидни жертви, които застанаха пред оръжията на тоталитарния режим. Чеда, благодарение на които има демокрация в България“, коментира Севим Али.

Днес община Руен отбелязва 44 години от основаването си, а в общинския център се събраха хиляди, за да празнуват заедно. Кметът на общината Исмаил Осман подчерта, че до месец 3000 души от Руенско ще получават топъл обяд и това се случва благодарение на усилията на бургаските депутати от ДПС, парламентарната група и областният управител на Бургас.

Осман призова депутатите от 49-то Народно събрание да приемат бюджета на страната, за да могат и общините да работят нормално. Кметът също не пропусна да отбележи, че днес се навършват 34 години от майските събития. „Много наши приятели дадоха живота си, но след това в България дойде демокрацията. Голям принос за тези процеси има нашият почетен председател доц. д-р Ахмед Доган. Поклон пред него и поклон пред всички, които са дали живота си“, завърши Исмаил Осман.