Приключиха изказванията от трибуната на лидерите на новите парламентарни сили. Може би най-знаково се оказа словото на Тошко Йорданов. Заместник-председателят на „Има такъв народ“ призна, че 45-то Народно събрание най-вероятно няма да просъществува пълен мандат. Йорданов уточни, че още днес от партията му внасят поправки в Изборния кодекс и предложение партийната субсидия да бъде 1 лв. за глас. От „Има такъв народ“ обаче вече не са толкова убедени в необходимостта от мажоритарен вот.

От ГЕРБ пък ще искат точно такава промяна, стана ясно от думите на Десислава Атанасова. "От позицията на хора с по-голям опит ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене. Една криза се управлява с действия и с вземане на решения. А често пъти най-наложителните и най-правилните решения са непопулярни", заяви Атанасова и допълни "Предстоят ни важни, бързи и тежки решения. Всички ние дължим отговори на важните за страната ни въпроси. Ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса? Ще се налагат ли нови ограничения? Ще продължим ли курса към еврозоната? Ще намерим ли общ език с Република Северна Македония? Ще защитим ли договорените 29 млрд. евро по плана за възстановяване? Ние имаме отговори на тези въпроси и тези отговори бяха подкрепени от близо 900 000 български граждани. И ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от българските граждани при вземането на тези решения, то това значи, че нито не разбира, нито осъзнава правилата на политиката в условията на демокрация. Ако някой мисли, че може неглижира гласа на всички тези хора, то скоро той ще плати тежка политическа цена."

Корнелия Нинова обяви, че партията й ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“, но ако програмата му има допирни точки с приоритетите на БСП. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също направи анонс за предсрочни избори и уточни, че неговата партия е готова за незабавни избори, но държавата не. „Намираме се в пандемична, социална и институциална кризи. Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Липсва нормален диалог между политическите субекти, а от 2018 година това се пренесе и между институциите. Нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите“, заяви Карадайъ. „Демократична България“ ще поиска закриването на Специализирания съд и оставката на Иван Гешев, обяви Христо Иванов. "Подготвили сме промени в Конституцията, които поставят главния прокурор под ясна отчетност пред Народното събрание. С тези промени ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев от поста на главен прокурор. Ще работим за това съдебната колегия да има мнозинство във Висшия съдебен съвет“, обяви Иванов.

Комисия по ревизията на досегашното управление пък иска Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“. „Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието, защото така изисква справеливостта", обяви Манолова. Тя също анонсира промени в Изборния кодекс.