МСДС изразява разочарованието си от промените в Изборния кодекс, с които се премахва възможността машинното гласуване да бъде опция по време на парламентарни и местни избори, съобщиха от младежката структура.

Отказът от пълното въвеждане на машинно гласуване няма да разреши текущите проблеми, които има в избирателния процес - бавно отчитане на гласовете, грешки в протоколите, чакане с часове пред сборните пунктове за предаване на бюлетините и т.н.

Вместо да вървим напред, да улесняваме процеса на гласуване и отчитане на резултатите, ние решаваме да се върнем назад. Вместо да разреши проблемите, които имаше по време на Европейските избори, ние решаваме да отменим нещо вече изградено. За нас, като млади хора, това е непоследователна и грешна политика.

Ние ще подкрепим всяко действие, което ще повиши избирателна активност. Смятаме, че въвеждането на машинно и електронното гласуване са инструменти, които ще мотивират много млади хора. Също така сме категорични, че тайната на вота и истинността му са неприкосновени, а ролята на Държавата е да ги гарантира с всички необходими средства, коментират от младежката структура на СДС.

 

Снимка: Архив