Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова смята да говори с властите в Москва и да поиска затваряне на дипломатическата мисия на Русия у нас. Това става ясно от съобщение, което беше качено в официалната фейсбук страница на дипломатическата мисия.

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

В сряда стана ясно, че България обявява за персона нон грата 70 служители на руското посолство у нас и иска временното затваряне на консулствата във Варна и Русе. От посолството се възпротивиха на това и поставиха ултиматум на страната ни да оттегли решението си до 12 часа днес. След като това не се случи посланик Елеонора Митрофанова е отишла във външно министерство. Малко след това на страницата на посолството се появи и изявлението й.