Споразумението на Турция с ЕС по миграционните въпроси съществува, но трябва и да се изпълнява

Това заяви във Варна външният министър Даниел Митов, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Оттук нататък в двустранен план България също продължава този разговор, за да направим по-ефективно предварително връщането на граждани на трети държави, преминали нелегално границата, но така или иначе продължаваме разговора естествено и по визовата либерализация, като, пак ще уточня, 72-та критерия трябва да бъдат покрити. А споразумението за реадмисия и неговото изпълнение е предварително условие за получаването на визова либерализация и то е включено във всички

тези 72 изисквания, подчерта Митов.

Според него България е изиграла много важна роля именно с отиването на Борисов в Турция. „Защото се възобнови именно този диалог и разбирането, че трябва да престанем да говорим един за друг, а да продължим да говорим един с друг.”

“Антизападната реторика в Турция, която напоследък наблюдаваме, трябва да намали температурата си и отново да се почне разговор по същество, рационален. Защото, пак ще повторя, Европа е изчерпала капацитета си да приема повече мигранти, особено икономически – знаете правим тази разлика между икономически мигранти и бежанци”, уточни още Митов.

Източник: БГНЕС

Снимка: bgr.news-front.info