Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе днес първото си заседание от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" №2. Това съобщават от пресцентъра на парламента. Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76), първото заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-то народно събрание, това отново е Мика Зайкова.

Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След това  ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химните на Република България и Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание. Парламентарната група на "БСП за България" обяви, че издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

Припомняме, че на 16 юли, президентът Румен Радев обяви, че свиква Народното събрание на 21 юли от 9.00 часа.

Източник: News.bg