Има реален риск ДДС да скочи до 24% или данък печалба да се увеличи до 18%. Това става ясно от становище на Министерството на финансите до Народното събрание, съобщава Mediapool.

Становището е подписано от министър Владислав Горанов и с него се изразява несъгласието на финансовото ведомство по внесените 6 законопроекта, с които се предвиждат сваляне на ставките за ДДС за различни стоки и услуги – от лекарства до памперси и ресторантьорски услуги.

Загубите за бюджета от намаленията по шестте законопроекта възлиза на 1,8 млрд. лева, са изчислили финансовите експерти. За сравнение, през 2019 год. постъпленията от ДДС са 11 млрд. лева.

За да се компенсира загубата на тези средства, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или да се увеличи данък печалба за бизнеса до 18%, твърдят от Министерството на финансите.

Най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарства – 1,5 млрд. лева. Намаляването на данъка за ресторантите и заведения би струвал на бюджета 150 млн. лв. Днес законопроектите ще бъдат обсъдени и на заседанието на постоянната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание.