Бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който преди Коледа беше изключен демонстративно от партията по знак на почетния председател Ахмед Доган, обяви, че остава в политиката и даде знак, че е готов да си партнира с десните партии, пише Дневник.

"Няма да бъда уплашен, ще продължа отстоявам политиките, които съм водил, защото смятам, че България има нужда от категорично, ясно националлиберално управление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната, обяви Местан на пресконференция днес. 

Бившият лидер на ДПС, посочен и наложен на поста лично от Доган през 2013 г., днес индиректно критикува партията, разграничи се от нея и даде да се разбере, че политиката й е плод на решенията на Доган и неговите приближени. В същото време анонсира, че е готов на сътрудничество с десните партии, заявявайки, че не приема настоящия образ на ДПС и че се борил срещу статуквото в партията, заради което е бил изгонен.

В обширно експозе бившият лидер обяви, че движението е било натикано в стереотипа на проруска олигархична партия и че той се е борил с всички сили срещу този образ, като се е стремил да удържи партията си на ясни евроатлантически позиции.

По думите му стратегическата цел на всичките му действия, включително декларацията за сваления руски самолет (станала формален повод Доган да поиска главата му) е била "да се върне ДПС през парадния вход във властта -  да се върне избирателят, а не свързаните с ДПС бизнесинтереси, които и сега са на власт".

"Пътят на ДПС към властта минава през дясното... Управлението с дясното би означавало знак за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите, които ни натикват в ъгъла на една олигархична проруска партия", заяви Лютви Местан.

Това е поредният случай, в който отцепник от ДПС поема курс на сътрудничество с десницата. В края на 90-те години на миналия век Гюнер Тахир заложи на партньорство със СДС на Иван Костов. Народната партия "Свобода и достойнство", основана от други напуснали ДПС - на Касим Дал и Корман Исмаилов, пък е част от Реформаторския блок, заедно с ДСБ и Движение "България на гражданите".

Бях ритуално екзекутиран, без право на последна дума

Оставам в политиката, защото мога да бъда изключен от партията, но не и от идеите си. По отношение на идеите ми и изключването ми от тях тук няма всесилни", заяви бившият лидер на ДПС.

Той допълни, че не приема нито начина, нито мотивите, с които е бил отстранен от партията. "Бях бях ритуално политически екзекутиран в най-ярките образци на сталинизма и тоталитаризма - без право на последна дума", каза Местан.

На 24 декември Местан беше изключен от партията и от групата и беше отстранен като председател на движението. Той беше последван от петима депутати -  Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов и Мариана Георгиева. Подкрепи го и бившият вече областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.

По-рано тази сутрин, часове преди пресконференцията, младежката организация на ДПС излезе с декларация, в която остро осъди намерението на шестимата отцепници от групата да останат в парламента и ги призова още на първото заседание на Народното събрание на 13 януари да се оттеглят и да позволят на други народни представители да заемат местата им и да отстояват интересите на хората, които са ги избрали.