Куриозно начало дадоха депутатите на днешното пленарно заседание, на което трябва да обсъдят окончателните мерки по време на извънредното положение, въведено у нас заради разпространението на COVID-19, съобщава DarikNews.

Причината – двама депутати събраха всички погледи в пленарната зала, защото очевидно бяха прекалили с  предпазните средства. Освен маски и ръкавици, те носиха специални защитни костюми и предпазни очила. Оказа се, че "опакованите" в медицински скафандри са лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и заместник-председателят на партията Кръстина Таскова. Двамата бяха облечени от главата до петите в светлосини защитни облекла и маски на лицето. Това обаче предизвика недоволство в част от колегите им. „Да напуснат залата, да се преоблекат във вида, в който би следвало да заседава върховният орган на републиката и да продължим нашата работа по законите“, скара им се депутатът от БСП Валери Жаблянов. Според него появата на депутати в този вид показва „несериозното им отношение към българските избиратели“.

„Те са взели предпазни мерки, които считат, че са необходими за предпазване на тяхното здраве“, отбеляза от своя страна председателят на парламента Цвета Караянечва.

Думата взе и самият Веселин Марешки, който свали маската си, преди да говори от парламентарната трибуна.

„Ние, за съжаление, даваме най-отвратителния пример. Докато пътувах към Народното събрание, във всички новини, предавайки директно от „Столипиново, се говореше, че единствените места, където не се спазва заповедта на ген. Мутафчийски, са „Столипиново“ и българският парламент“, отбеляза той и призова всички да последват примера му и да вземат необходимите предпазни мерки. В тази връзка председателят Караянчева увери, че в парламента се взимат всички мерки – в сградата се спазва добра хигиена, а парламентарната трибуна се дезинфекцира на всеки час.

„Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент“, отбеляза тя.