От две години наблюдаваме опита на президента Румен Радев да преструктурира цялата политика и да я основе върху нов ляв проект. Всички негови усилия са насочени в тази посока.

Така бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов коментира провала и на третия опит за съставянето на редовен кабинет. Според него точно това е и причината третият проучвателен мандат да отиде в БСП.

„Когато беше абсолютно ясно, че ако Христо Иванов предложи кабинет, той ще бъде избран, се направи така, че мандатът да отиде в БСП където беше сигурно че няма да има кабинет. Самият президент каза, че скандалът „Нексо“ не е повлиял. Той бил решил отдавна, защото БСП била формацията, която имала шанс. Точно обратното е. Вече сме почти абсолютно сигурни, че две годни Радев се опитва да преструктурира цялото политическо пространство, създавайки нова левица“, коментира още Дилов.

Според него този процес преминавал през обезкървяването и неглижирането на БСП, за да се стигне и до днешната новина, че ИТН внася проект за свикване на референдум. Допитването на Слави Трифонов е за преминаване към президентска република.

„Всъщност ние от две годни сме президентска република. Дори проектът на Слави Трифонов не предвижда законодателна инициатива за президента. Той предвижда това, което президентът прави и в момента – да назначава министър-председателя, да назначава министри, а те не се отчитат на никого. Всъщност ние сме в президентска република вече две годни. Така ще изглежда една президентска република по проекта, който на Слави Трифонов му се върти в главата“, обясни още Дилов.

Той е категоричен, че в момента човекът, който наистина има пряк интерес от постоянната парламентарна криза в България е президентът, който и прави всичко възможно, за да я поддържа.

„Истината е, че неговите целенасочени усилия са изцяло в тази посока. Всъщност поглъщането и разпиляването на БСП е негова стратегическа цел.“