Размразяване в тона между Европейкия съюз и Русия видя министърът на икономиката Божидар Лукарски. Според него обаче това е процес, който ще протече в Брюксел и ще намери своето решение до края на годината.

Вчера стана ясно обаче, че постоянните представители на страните-членки на ЕС са се договорили санкциите срещу Русия да се удължат до края на януари 2017. Според Лукарски от около година насам се забелязвало затопляне и в отношенията между България и руската страна.

„Миналата седмица бях на големия икономически форум в Санкт Петербург. Срещнах се с двама министри. Общият тон е, че независимо от политическите отражения на санкциите, на икономическия плацдарм всички сме губещи“, коментира Лукарски.

И руските министри, и българската делегация са заявили желание да се подобрят търговските отношения между двете държави, като целта е търговското салдо да възвърне стойностите си от преди налагането на санкциите. От Санкт Петербург министър Лукарски се е върнал и с конкретна договореност.

„Мадара“ Шумен отново ще започне производство на мостове за камионите „Камаз“. Заводът не е получавал доставки от 2014 год. В момента в него работят около 300 човека. Ако производственият процес се възобнови, работниците в „Мадара“ могат да достигнат и 800, обясни министър Лукарски.

Той обаче не пожела да коментира изявлението на президента на Лукойл Вагит Алекперов, който преди дни обяви, че компанията обмисля да продаде европейските си заводи, включително и този в Бургас.

„Не мога да коментирам бизнес намерения, дори и на такъв стратегически инвеститор. Компанията и друг път е обявявала подобни намерения, но те не са се осъществили“, обясни Лукарски.

При посещението си в Санкт Петербург проектът „Южен поток“ не е бил обсъждан, допълни още министърът на икономиката.