Кой дръпна шалтера на партийната телевизия „Алфа“ е един от най-често задаваните от вчера насам въпроси. Медията на партия Атака спря програмата си и вместо речите на лидера Волен Сидеров, от екрана на черен фон се мъдри надписът „Телевизия Алфа спря. Питайте правителството защо“.  Препратката към правителството втрещи мнозина, защото Волен Сидеров е част от управляващата коалиция и има свои хора в Министерски съвет.

Съветът за електронни медии също се оказа изненадан от спирането на телевизията. От СЕМ ще пратят свои хора в „Алфа“, тъй като не били информирани за случващото се, съобщи WebCafe. От там цитират и вицепремиера Валери Симеонов, който пък твърди, че спирането на телевизията реално е претопляне на стара манджа.

"Това със спирането на телевизията не е нещо ново. Измислих го аз преди изборите през 2006 г., когато трябваше да вдигнем рейтинг на втория в класирането след балотаж - Волен Сидеров, спряхме телевизията (СКАТ, б.р.) за три дни и направихме 600 000 гласа. Това сега е повторение на моята идея", казва Симеонов по повод инцидента с "Алфа".

Според редица анализатори, това е опит на Волен Сидеров да рекламира новата си коалиция с Николай Бареков. Че двамата са заровили томаховките стана ясно още след странния инцидент с жената на Сидеров – Деница Гаджева. Тогава именно Бареков пръв се притече на нападната от африканец бивша депутатка. Няколко дни по-късно се появи и най-новият политически проект, който ще се бори за място в Европарламента. Ето и коментарът на колегата Божидар Божков, който както винаги е изключително точен в преценките си:

Това театро на Сидеров и Бареков цели да бъде убеден Стивън Банън, че двамата са най-автентични консерватори, които либералната власт в София мачка, за да ги настани насред финансовите потоци на фондацията си „Движението“.

Все си мисля, че като врял и кипял Банън няма да се върже. От другата страна на кантара обаче имаме балканския тарикатлък и досегашен опит на двамата в това да се настаняват именно насред най-разнообразни (често противоречащи си) финансови потоци. Затова оставям някой и друг процент на пословичната американска глупост да победи, та Банън да бъде заблуден и изигран.

Така или иначе - с изключването на телевизията - спектакълът „Волен и Бареков се курдисват при Банън“ започна.