Ремонтът на кабинета „Борисов 3“ е факт, а три от оставките бяха ясни още миналата седмица.

Първоначалната теза, която беше лансирана за отстраняването на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов беше подозрения за обвързаността им с ДПС.

Днес приемиерът Бойко Борисов посочи нови причини за министерските оставки.

Владислав Горанов си тръгва заради скандалите около Комисията по хазарта и серия от въпроси, които дори и премиерът си задава за бизнеса на Васил Божков. На мястото на Горанов идва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Колкото и странно да звучи, че здравен министър поема финансовото ведомство, тази смяна е изключително логична. Ананиев е наричан „бюджетарят на републиката“. Самият той в интервюта признава, че е участвал в правенето на 35 републикански бюджета.

Това означава, че той се занимава с тази дейност още от времето на Тодор Живков. Явно да се намери баланс в държавната хазна е непосилна за мнозина задачи, защото Ананиев е бил заместник-министър в последните години, независимо от партията, която управлява.

Протестите изядоха главата на вътрешния министър Младен Маринов. „Той е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, отсече премиерът Борисов. Маринов си тръгва заради насилието по време на протестите и напрежението, което беше допуснато при протеста в Отманли.

Новият вътрешен министър отново е човек от професионалните среди. На стола на Маринов сяда шефът на Главна дирекция „Национална Полиция“ ст. комисар Христо Терзийски.

Терзийски е в системата от 24 години. Започва като криминалист в 6-то Районно управление в София. През 2009 год. става заместник-директор на СДВР, а от 2015 год. оглавява Националната полиция.

Емил Караниколов сдава поста си в ръцете на своя заместник Лъчезар Борисов. Министърът на икономиката си отива заради информация за раздавани бонуси и грантове във ведомството, обяви Бойко Борисов. Иначе се справял добре с работата си.

Новият министър на икономиката започва кариерата си като главен експерт във ведомството през 2002 год. Бил е в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.

Шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов е новият здравен министър. 43-годишният професор започва работа през 2004 год. като лекар-ординатор в Спешния център в София. Той е начело на Александровска болница за трети мандат.

В различни интервюта казва, че целият му професионален път още от студент е обвързан с това здравно заведение. Един от най-добрите хирурзи, а също така и преподавател. През 2012 год. получава наградата „Най – добър преподавател" на студентите медици от випуск 2012г.

Професорът е и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Най-любопитната рокада в обявения днес ремонт на кабинета е тази в Министерството на туризма. Николина Ангелкова изглеждаше несменяема на поста.

Тя ще се запомни основно с неприкритата война, която водеше с бившия вицепремиер Валери Симеонов. Война, която Ангелкова загуби на всички фронтове.

Бойко Борисов не каза и дума защо я сменя. Нейният пост обаче се поема от вицепремиера по икономика и демографски въпроси Марияна Николова.

Новата министърка на туризма стана вицепремиер, когато шефът й Валери Симеонов се върна в парламента. Докато той беше вицепремиер, тя му беше началник на кабинета. Николова е юрист по образование.