Красимир Каракачанов е новият председател на ВМРО. Това е решил днешният IX извънреден конгрес на партията, информира „24 часа“. Другият кандидат за поста бе Ангел Джамбазки.

Каракачанов бе избран за почетен председател на ВМРО преди 2 г. Преди това в продължение на 25 г. той бе лидер на партията.

С формалното му оттегляне през 2021 г., отново на извънреден конгрес, начело на партията застана триумвират в лицето на евродепутата Ангел Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселенов.

Сега в новото ръководство на ВМРО като заместник-председатели влизат Милен Михов, Красимир Богданов, Карлос Контрера. Организационен секретар за работа със структурите пък ще е Александър Сиди, секретар по политиките за българите в чужбина - Юлиан Ангелов

Сред избраните членове на ръководния орган на партията е и бургазлията Георги Дракалиев, който в момента е общински съветник. Другите членове са Ангел Джамбазки, Иво Пазарджиев, Антон Иванов, Красимир Червилов, Богомил Бранков, Стоян Божинов, Петър Петров, Георги Петров, Атанас Стоянов, Владимир Митов.

„В този състав на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – БНД има баланс между опитните в политиката хора и младите и енергични дейци на Организацията“, казват от ВМРО.

„До избора на един председател се стигна след промяна в устава на партията, в който до момента беше записано, че се управлява от трима съпредседатели. Днес за кандидат за председател бе издигнат и Ангел Джамбазки, но повечето делегати на конгреса гласуваха за Красимир Каракачанов.

Конгресът на ВМРО даде заявка, че ще продължи да отстоява принципите на автентичния български национализъм и ще се бори за правата на всеки един българин, където и да се намира по света“, допълват от партията.