Извънредно заседание на Министерски съвет ще се проведе днес, съобщиха от правителствения пресцентър. От там уточняват, че министрите трябва да разгледат промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Става въпрос за препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа, която настоява за създаването на независим субект, който може да разследва главния прокурор.

Премиерът Борисов обеща до края на тази седмица да бъдат подготвени и приети поправките, които да са съобразени с препоръките на Венецианската комисия.

Преди дни новоизбраният главен прокурор Иван Гешев коментира в Бургас, че не се притеснява от възможността да бъдат въведени механизми, които да контролират работата му.

Гешев уточни, че не се чувства като потенциален извършител на престъпление и натърти, че няма нормална държава, в която да се вменява подобна възможност на главния прокурор. Той е категоричен, че и сега има механизми за контрол над работата му.

„Това, което се налага в последните години, политическата теза, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен не е вярно. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред Висшия съдебен съвет, и пред Народното събрание, има отговорности и като обикновен магистрат, които са вменени от Конституцията. Но въпреки това аз не бих имал нищо против за механизъм за контрол, който би бил в интерес на българските граждани“, коментира Гешев.

 

Снимка: Пресцентър Министерски съвет/Архив