Туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа, коментира след продължилото 2 часа след полунощ гласуване на актуализацията на бюджета за 2021 г. депутатът от Изправи се. БГ! ние идваме и член на парламентарната комисия по икономическа политика, иновации и туризъм Живко Табаков.

 

Гласувахме 70 млн. лв. да отидат за един от най-засегнатите от Ковид 19 сектори в България.

60 млн от тези 70 са безвъзмездни средства в подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и за всички предприятия в туризма; 6 милиона са за туроператори за възстановяване на неизплатени суми за нереализирани пътувания; 4 милиона лв. за екскурзоводи като целева помощ, обясни Табаков.

 

Той уточни, че това са средства, извън популярната мярка 60/40, от които ще може да се възползва туристическият бизнес.

През последния един месец от Изправи се. БГ настояваха за ✅ увеличаване на мярката от 60/40 на 80/20, ✅ помощ за фиксираните разходи на ресторантьорите и засегнатия бизнес, ✅ осигуряването на средства за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм, ✅ както и за обезщетения на екскурзоводите и планинските водачи.

Застанаха зад турическия бранш, като ясно заявиха, че затваряне и ограничаване на бизнеса може да става само след ясно разписани компенсации.

 

По думите на Табаков гладуваните 70 млн. лева средства са пробив в политиката по отношение на туризма и глътката въздух за всички в бранша.