В България да се обяви извънредно положение до 13 април. Това поиска току що премиерът Бойко Борисов от парламента. Искането на Министерски съвет и кризисния щаб е, за да се ограничи коронавируса.

Министерски съвет е упълномощен да предприеме всички необходими мерки за овладяване на ситуацията. До извънредното положение се стигна след като само за ден в България бяха регистрирани 16 нови случаи на коронавирус. Оказва се, че вече имаме три независими едно от друго огнища на заразата, обясни председателят на кризисния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Мерките целят да се ограничи и забави развитието на инфекцията. При по-бавно протичане на епидемията ще се намали натиска върху здравната система“, мотивира извънредното положение ген. Мутафчийски. Той призна, че в последните две седмици българите не са демонстрирали особена чувствителност по темата.

„Две седмици говорим, учудващо в почивните дни имаше с 30% повече хора по гарите. Едва в последното денонощие има реален спад. Явно хората вече узряха за социално дистанциране. Няма доказани ефективни мерки в света. Единственото, което се предлага е социалното дистанциране. Това включва и ограничаване на правата, а ние не сме свикнали да ни ги ограничават“, допълни ген. Мутафчийски.

Борисов уточни, че искането е най-вече заради недисциплинираните българи, които така и не са спазили всички предпазни мерки. В момента законът предвижда 1 година затвор за нарушаване на извънредните мерки.