Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна, заяви в публикация във фейсбук депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Той цитира холaндкото новинарско издание EW и призовава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, "като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин".

В публикацията се казва, че кабинетът на Нидерландия обмисля да предостави "излишъка" от самолети F-16 на партньорски държави в Източна Европа, ако те дадат своите руски военни самолети за въоръжението на Украйна.

Макар България да не е директно спомената, страната ни попада именно в тази хипотеза - разполага с руски изтребители. В същото време армията ни е изправена пред сериозен проблем заради забавените доставки на поръчаните самолети F-16, чието производство се забави. Украйна, от друга страна, предпочита руските самолети, защото не е нужно допълнително обучение на пилотите.

Депутатите в Нидерландия са били поверително информирани за този план, пише седмичното списание EW. Според източник сделката все още очаква одобрение от Вашингтон.

 

Източник: OFFNews