14 от новите депутати хем са народни представители, хем са министри. Преди по-малко от час избраниците от 45-ия парламент положиха клетва и встъпиха в длъжност. Сред новите депутати са и повечето министри от кабинета „Борисов 3“. Това, според юристи обаче е грубо нарушение на Конституцията. В чл. 68 от основния закон на страната се казва:
(1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
(2) Народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър. В този случай той се замества по определен от закона ред.

От днес министрите са в оставка, но отново според Конституцията те продължават да са такива до назначаването на нов кабинет. В същото време повечето от тях положиха клетва и като народни представители. По-късно обаче Екатерина Захариева коментира пред Труд, че всички министри ще подадат заявление в ЦИК и временно ще отспътят постовете си на следващите в листите.

 За да не бъдат в законова несъвместимост министрите, избрани за депутати, ще напуснат временно НС и ще се върнат, когато вече не са в изпълнителната власт, е обяснила Захариева.