На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е съоръжена с машина за гласуване и вотът ще бъде осъществен посредством машина. Това е съобщил вицепремиерът Томислав Дончев в началото на днешното заседание на Министерския съвет, предаде БТА.

„Ние сме длъжни да изпълним това, което пише в Избирателния кодекс“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той предложи на кабинета да приеме проект на решение за възлагане на координация с Централната избирателна комисия във връзка с подготовката на изборите за Народно събрание. Предлагам да приемем тази точка, да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите. Да, ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но ви моля да възложим на Томислав Дончев и на ЦИК да го направят, допълни Борисов.

Дончев уточни, че става дума за поне 15 000 машини, за да има и резервни, като допълни, че трябва да се вземе принципно решение кой от съществуващите три типа машини да се използва и заяви, че при всички случаи има нужда от прецизиране на законодателството и допълни, че според него е глупаво да се поддържат двата типа гласуване - машинно и хартиено, защото това ще направи изборите необосновано скъпи.

Вицепремиерът изтъкна, че машините не трябва да бъдат наемани. Щом вече гласуването ще е машинно, държавата трябва да притежава тези машини и да ги ползва за всички избори, допълни Дончев. Възлагайте, купувайте, да произвеждат, мислете къде ще се складират, как и при какви условия ще се съхраняват, как ще бъдат защитавани от кибер атаки, препоръча премиерът.

Снимка: БНТ