Не може фигурата на държавния глава, който ще олицетворява нацията и държавата и ще ни представлява навън, да бъде резултат от политически компромис. Не, че не може, не би трябвало това да се случва. Това заяви днес вицепремиерът Румяна Бъчварова в Министерския съвет, пише Факти.бг.

По повод вчерашното обявяване на 6 имена като потенциални кандидати за президент на БСП, Румяна Бъчварова отказа да коментира конкретни имена.

„Искам да кажа, че тогава, когато се издига кандидатура за държавен глава, той не може да бъде силна фигура и кандидат, когато е резултат от компромиса между няколко партии. Това се отнася и за компромиса, който левите партии се опитват да постигнат, за да си решат вътрешнопартийни проблеми и отношения. Това се отнася и евентуално за дясното пространство или някъде другаде, където също се търси компромис”, посочи Бъчварова по адрес на БСП и Реформаторския блок, където се очертават състезания между няколко кандидати.

По думите й, когато ГЕРБ издигне кандидатурата си за президент, тя няма да бъде резултат от компромис на други партийни интереси или други съображения. „Тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ заради преценката, че отговаря на определени качества”, подчерта Бъчварова.

Бъчварова сподели, че й прави впечатление, че всеки един се оправдавал с ГЕРБ и с премиера Борисов за това, че бави кандидатура или предпочита една или друга кандидатура. „Решенията трябва да бъдат според мен автономни и автентични и всички сме заинтересовани да има добри кандидатури, а не компромисни”, посочи Бъчварова.