Незабавен мораториум върху тегленето на дълг от държавата ще е едно от първите предложения на ГЕРБ в парламента, обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред медиите в Арбанаси. Срещата беше излъчвана и във фейсбук.

Той увери, че те се отнасят най-добронамерено към съставянето на правителство, но новият кабинет сам трябва да прецени трябва ли ни, или - не, дълг, при положение че тегленето му в момента е неизгодно.

Борисов подчерта, че най-важно е сега да се фокусира вниманието към бюджета за следващата година.

„Да им дадем шанс, да действат напред“, каза той във връзка с бъдещото ново управление. И увери, че всички добри предложения за бюджета ще бъдат подкрепени в НС от ПГ "ГЕРБ".

Лидерът на формацията очерта три основни кризи, в които се намира в момента страната ни - миграционна, ковид и финансово-икономическа. Към това той прибави, че всеки понеделник, по думите му, се тегли по половин милиард лева дълг, без да се знае за какво, и задлъжнялостта, според него, е вече около четири милиарда лева.

„Нямало да правят атомна централа в "Козлодуй", а ще правят водородна централа - това са смели предложения за бъдещето“, продължи Борисов с анализ на преговорите за коалиционно споразумение.

„Незнанието мога да го оправдая, откъде да знаят, че сме увеличили с 30 години напред живота на 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй", ще проверят и ще се уверят, че е така“, коментира Бойко Борисов.

Източник: БТА

Снимка: Скрийншот от фейсбук