Извънреден Национален съвет на СДС ще се проведе тази събота в Ловеч. На него сините ще трябва да обсъдят участието си в предстоящите евроизбори и офертата, която получиха от ГЕРБ. Днес стана ясно, че управляващите са готови да дадат две места в листата си на СДС, като едното ще е на категорично избираемо място.

Това обаче може и да не се окаже добър вариант за сините. Настроенията в партията са доста противоречиви, признаха членове на СДС. Според Дончо Златев, който е и в Изпълнителния съвет, в момента има три основни течения. Едните са категорично за общо участие на изборите с ГЕРБ, другите искат коалиция с Демократична България, а според третите общото участие в евровота не трябва да е на всяка цена.

Подобна е позицията и на Костадин Марков. „Ако ГЕРБ просто ни дават места през гражданската квота, а СДС не участва в регистрацията и името на коалицията, то това ще е обезличаване. Това ще е напълно недопустимо“, категоричен е Марков. Според него предложението на ГЕРБ трябва да се подкрепи, единствено ако ръководството на СДС договори партията да е равностоен коалиционен партньор и името ѝ присъства в новото обединение.

И Марков, и Златев коментираха, че е по-добре СДС да се яви самостоятелно на изборите, отколкото да се допусне пълното обезличаване на партията в евровота. Номинациите в СДС за кандидатите за евродепутати трябва да приключат по места на 30 март. В Бургас сините най-вероятно ще се опитат да се съберат в следващите дни, за да могат да направят своите предложения, но и да обсъдят предстоящия извънреден съвет.

 

Снимка: bTV