От утре в сила се завръщат част от противоепидемичните мерки, съобщи на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев. До второ нареждане се затварят всички нощни заведения, които са на закрито. Тези, които са на открито ще работят при 50% от капацитета си.

Всички спортни прояви ще се провеждат без публика е втората мярка, която се връща. Забраняват се и груповите празненства, на които има повече от 30 души. Това важи и за сватбите, уточни Ананиев.

„Преди няколко седмици отпаднаха много мерки, защото искахме да върнем българите към нормалния начин на живот и да свикнем да живеем с коронавируса, разбира се, спазвайки противоепидемичните мерки. Гласувахме доверие на българските граждани. За съжаление, анализът, който направихме за последните 10 дни показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души“, коментира здравният министър. Той призна, че именно баловете и футболните мачове са причина за високия ръст на новозаболели, който отчитаме.

Министърът допълни, че при нов рязък скок ще се въведат нови по-тежки мерки. Добрата новина според него е, че все пак нараства и броят на излекуваните.

Тъй като ситуацията е различна в различните области, щабовете по места ще имат възможност да определят и допълнителни мерки.