Парламентът възстановява работата си от четвъртък - 14 май. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в края на извънредното заседание за гласуването на промените в Закона за здравето, съобщава Нова телевизия.

На председателски съвет ще бъде обсъдено как точно парламентът ще продължи работата си и какви ще са начините за регистрация, обяви още Караянчева.

Депутатите се събраха в петък извънредно, за да обсъдят промените в Закона за здравето.  Те бяха приети на първо четене със 125 гласа "за", 0 "против" и 69 въздържали се. От ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати подкрепиха законопроекта, единствено от "БСП за България" се въздържаха.

"Ако искаме да има истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40. Още днес БСП ще внесе предложение за това в деловодството на Народното събрание", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й комисията трябва да се състои от представители на всички парламентарни групи, а ръководството й трябва да е от опозицията, за да има ясен отчет на парите, каза още Нинова. Нямате ясен план за това как се излиза от икономическата криза, обърна се Нинова към управляващите.

"Нашата подкрепа за мерките срещу разпространението на вируса са безрезервни в този момнент, но от друга страна се въздържаме на първо четене от подкрепа, тъй като има неща, които просто не могат да бъдат преодолени и те са в три основни направления. На първо място, въведената т. н. санитарна извънредна обстановка, тя няма кокнституционна основа. Според нас това може да доведе до непредвидени правни последници“, посочи депутатът от левицата Явор Божанков.

"Воля" подкрепи промените в Закона, който влиза в сила след премахване на извънредното положение. "Ние ще подкрепим на първо четене този законопроект и есетствено се надявам всички вие, а и ние, ще внесем предложения за корекция преди второ четене", каза Пламен Христов.

Групата на Обединени патриоти също подкрепи промените. Законопроектът бе подкрепен и от ДПС, съобщи д-р Джевдет Чакъров от партията.

 

Текстовете вече получиха одобрениeтo на Парламентарната комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система.

В него е разписано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор. Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.

Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите трябва да се съберат на второ извънредно заседание най-късно в началото на следващата седмица. Следващото заседание на парламента е във вторник от 13 часа, обяви председателят на НС Цвета Караянчева.