Правителството трябва да се готви евентуално да национализира руско имущество в страната. За това предупреди съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в декларация, която прочете от парламентарната трибуна от името на десницата, съобщава СЕГА.

Десният политик посочи конкретно, че има предвид активи на руската петролна компания „Лукойл“. Подобна стъпка вече беше предприета в Германия по отношение на руската газова компания "Газпром".

В декларацията на десницата се констатира, че България е сред най-силно засегнатите от руското „хибридно проникване в региона“. "Поредица от управления си затваряха очите за тази заплаха и, пряко или непряко, с действия или бездействия, обслужваха путиновата политика на нашата територия", заяви Иванов. И подчерта, че премахването на "всички форми на уязвимост, проникване и влияние от кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация".

Правителството прави значими усилия в тази посока, смята съпредседателят на ДБ. Те обаче не представляват цялостен курс, особено поради това, че четворната коалиция е затънала във вътрешни свади.

Той изреди редица приоритети, по които трябва да започне работа:

- в сектор Сигурност - реформа в специалните служби; модернизация на въоръжените сили; програма за развитие и поддържане на многонационални сили на българска територия и др.

- в енергетиката - нулева зависимост от Русия, включително чрез осигуряване на доставки на газ от други източници; гарантиране, че дейността на "Лукойл" ще съответства на българското и европейското законодателство, включително чрез постигане на прозрачност в ценообразуването и мерки за събиране на неплатените в миналото данъци; българската държава да избере нов свой представител в "Лукойл" на конкурсен принцип; подготовка за възможно поемане на контрола върху различни активи на "Лукойл България" на българска територия, ако националният интерес изисква това; решаване на въпроса за алтернативни доставки на гориво за АЕЦ "Козлодуй".

- санкции и извънредни мерки - разработване на български пакет от санкции спрямо Руската федерация и конкретни физически и юридически лица, свързани с режима на Путин, включително инструменти за замразяване и поемане на контрола върху активи на РФ и други санкционирани лица; механизми за осветляване на финансови потоци от Русия, включително такива, насочени към медии, политически и обществени организации в България; възможности за възпиране на руски капитали от навлизане в стратегически сектори; премахване на всички инвеститорски привилегии на санкционирани и свързани с тях лица; възможност за поемане на контрола върху стратегически обекти, които в момента са контролирани от свързани с РФ или режима на Путин лица, например по крайбрежието или част от критичната инфраструктура на страната.

- правосъдие и борба с корупцията - съдебната реформа е ключова в политиките на депутинизация, смятат в ДБ. Затова ускорено трябва да се предприемат мерки за преформатиране на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ; да започнат нови консултации за съставяне на парламентарно мнозинство за промяна в конституцията, като целта са промени във Висшия съдебен съвет и прокуратурата;

- медии и обществен живот - противодействие на руската пропаганда; забрана на символите на режима на Путин.

Иванов заяви, че десницата ще настоява тези приоритети да залегнат в управленската програма на правителството, както и да бъдат отразени в законодателната програма на мнозинството в парламента, и в предстоящата актуализация на държавния бюджет.

 

Снимка: Нова телевизия