18 партии и коалиции са подали документи за участие в изборите 2 в 1 до момента. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева по време на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на предстоящите избори на 9 юни 2024 г. 

До момента десет партии и осем коалиции са подали документи за участие на предстоящите избори. От тях са регистрирани пет партии и две коалиции.

"Днес в 12 часа беше активирано възможността на избирателите, които ще гласуват извън страната, да подадат заявления  за гласуване", каза Матева. По думите й над 150 заявления са подадени и потвърдени за участие в двата вида избори. 

По-късно през деня членовете на Комисията ще приемат решение и ще регистрира останалите, за които има представени документи в ГРАО, че подписките съответстват на закона. 

„След 17:00 ч. ние ще регистрираме онези партии и коалиции, които са подали документи, но не са проверени подписките, при неприключила регистрация, като след проверка на подписките съответно ще се вземе решение за заличаване, ако не е коректна подписката, ако не – ще остане регистрацията”, обясни още тя.

Източник: https://nova.bg/