"БСП за България" връща на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев ще приеме представителите на политическата формация в 10:00 часа на „Дондуков 2“.

В петък миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на "БСП за България", обяви, че ще върнат мандата.

Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане" не дойдоха на разговор.

Корнелия Нинова коментира, че са направили всичко възможно, което се очаква от тях, търсили са диалог и съгласие по четири приоритета, които да обединят политическите сили. Търсихме решение за излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече от политическата криза, отбеляза тя.

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен от "Продължаваме Промяната" на 9 януари 2023 г.

Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември 2022 г., но кандидатурата на Габровски не получи необходимата подкрепа в пленарна зала. "За" бяха 113 депутати, "против" гласуваха 125, без "въздържал се".

От прессекретарата на държавния глава информираха още, че днес в 14:00 часа президентът Румен Радев ще проведе работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

 

Източник: БТА